Fren

 fren, seyir halindeki aracın yavaşlamasını veya durmasını, park halindeki aracın da sabitlenmesini sağlayan sistemdir. Sürücünün fren pedalı ile verdiği komut sonucunda bir dizi mekanizma işleme geçerek frenleme denilen eylemi sağlar.

 Bir motorlu taşıtta el freni ve ayak freni olmak üzere iki adet fren bulunur. Hareket halindeki aracın yavaşlaması veya durması için ayak freni yani fren pedalı kullanılır. Duran aracın sabitlenmesi için de el freni kullanılır. Ayrıca gazdan ayak çekildikten sonra araçta bir yavaşlama ve bir süre sonra da durma söz konusu olur. Buna da motor freni denir.

Pek çok makinede ve motorlu taşıtların tamamında bulunan aracı güvenli, kontrollü bir biçimde durdurmayı sağlayan mekanizmaya fren denir. Bisiklette, motosiklette, otomobilde ve pek çok araçta ya da hareket eden mekanizmalarda fren bulunur. En basit tanımıyla fren, hareket halindeki bir cismin durmasını ya da yavaşlamasını sağlayan mekanizmadır. Kinetik enerjiyi soğurarak çalışmaları da frenlerin (genellikle böyledir) ortak özelliğidir. Fren, tek başına bir parça ya da oto parçası değildir; fren, bir sistemdir.  Fren sisteminin gelişmesi, otomotiv endüstrisinin en önemli adımlarından biridir. Konvensiyonel fren, hidrolik fren gibi farklı çeşitleri vardır.

 Fren sisteminin amacı nedir?

Motorlu taşıtın kontrollü bir biçimde yavaşlamasını sağlamak temel amaçtır.

 Fren sistemi nasıl çalışır?

Araçtaki kinetik enerjinin sürtünme ile ısı enerjisine dönüştürülmesi ve bu enerjinin gücüyle de aracın tekerleklerine yapılan baskıyla durmanın, yavaşlamanın sağlanması şeklinde çalışır.

 Fren Sisteminin Parçaları Nelerdir?

Fren pedalı, merkezi pompa, hidrolik depo, kampana, diskler, fren balataları, fren rekorları, ABS, ASR, FDR fren sistemin parçalarından bazılarıdır.